Αυτη την πίτα την κανουν στο χωριο μου την Καθαρά Δευτέρα , ειναι χωρις λάδι και ειναι πεντανοστιμη.
Υλικα για τα φύλλα
Μαγια ( ενα κομματι γυρω στα 40 γρ)
Νερο , αλευρι και αλατι
Γεμιση
Σπανακι , λιγο βρασμενο ρυζακι , ελιες σε κομματακια , οσες θέλετε
καρυδια τριμμένα στο μουλτι αλλα οχι και πολυ.
Εκτελεση
διαλυουμε την μαγια στο νερο με λιγο αλευρι , με λιγο αλάτι και περιμενουμε να φουσκώσει μετα προχωρουμε στην παρασκευη της ζυμης.
αφου γινει (φουσκωσει το ζυμαρι) την μοιραζουμε σε 2 κομματια και πλάθουμε το ενα φύλλο πρώτα .
Για να μην κολλήσει το φύλλο στον πάτο του ταψιου οι νοικοκυρες στο χωριο μου το αλειφουν με ενα κοματακι ελιας πρωτα και μετα βάζουν επανω τριμενα καρυδια .
Στρωνουν το ενα φυλλο στο ταψακι και βαζουν την γεμιση .
Αυτη αποτελειται απο φρεσκο σπανακι (μπορει να αντικατασταθει με ξερα αγρια λάπατα ) τα οποιο εχουν τριψει με λίγο αλάτι , ενα ποτηρι βρασμενο ρυζακι και καμματακια απο ελιες .
Βαζουν και το αλλο επάνω και αυτο το ραντιζουν με τριμένα καρυδια .
Περιμενετε να γίνει λιγο η πίτα ( αν βάλεις ελεγε η γιαγια μου το δαχτυλο σου πανω στη ζυμη να εχει γίνει μια κρουστα ) τοτε καταλαβαινεις οτι ειναι ετοιμη για ψησιμο , φυσικα σε προθερμασμενο φουρνο .
Πριν τελειωσει το ψησιμο με ενα πινελο απλωνεις νερακι σε ολη την επιφανεια της πιτας .
η αναλογια συμφωνα με τις νοικοκυρες ειναι 1 1/2 ποτηρι νερο για ενα ταψι της κουζινας , αλευρι οσο χρειαζεται να γινει η ζυμη .
Και ενα μυστικο , οταν τελειωσει το ψησιμο , σκεπαζουν το ταψι με ενα καθαρο τραπαζεμαντηλο και μια κουβερτα ωστε με τους υδρατμους να μαλακωσει η πίτα και να μην ειναι ξερη .