ΟΙ ΑΕΤΟΙ ΠΡΩΤΙΜΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥΣ


Το e-shop.gr είναι το πρώτο και μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα στην Ελλάδα, με 12 χρόνια εμπειρίας στο ελληνικό e-commerce, πάνω από 15 προϊόντικές κατηγορίες και χιλιάδες ικανοποιημένους πελάτες. Υπολογίζεται ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων που έχουν αγοράσει on line, έχουν ψωνίσει τουλάχιστον μία φορά από το e-shop.gr

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

E-shop - Κεντρική σελίδα Πατήστε εδώ

Eshop Εργαλεία Πατήστε εδώ

E-shop - Crazy Sundays Πατήστε εδώ

ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ - ΣΤΟΥΣ ΑΕΤΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΤ

ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΕΤΟΥΣ




Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ελληνική Κουζίνα (Χιλλιάδες!!! Συνταγές)

Ελληνική Κουζίνα (Χιλλιάδες!!! Συνταγές)- 

 

http://rapidshare.com/files/82191870/Greek_Cuisine.part1.rar
http://rapidshare.com/files/82188763/Greek_Cuisine.part2.rar
 
Παρλιάρος-Τριγωνάκια Θεσσαλονίκης
-Τσουρέκι Αλμυρό τερκενλής  
 
 http://rapidshare.com/files/86234878/Glykes_Syntages.rar

Τσουρέκι


7 φλυτζάνια αλεύρι αμερικάνικο
1 2/3 φλυτζάνια βούτυρο
1 2/3 φλυτζάνια ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ξηρή μαγιά ή 150 γρ. φρέσκια μαγιά
5 αυγά
1 1/2 φλυτζάνι γάλα χλιαρό
ξύσμα μισού πορτοκαλιού
ξύσμα μισού λεμονιού
1 κουταλιά μαχλέπι σε σκόνη
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 αυγό χτυπημένο
αμύγδαλα ολόκληρα και ξεφλουδισμένα


-Βάζετε το γάλα στη φωτιά να γίνει χλιαρό

-Σε μία λεκάνη διαλύετε την μαγιά στο γάλα, προσθέτετε 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να φουσκώσει να γίνει διπλάσιο


-Σε μία κατσαρόλα σε πολλή χαμηλή φωτιά, βάζετε το βούτυρο να λιώσει


-Χτυπάτε καλά τα αυγά και τα προσθέτετε στο βούτυρο, ανακατευοντας συνεχώς


-Προσθέτετε το μαχλέπι, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και το αλάτι


-Χύνετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στην λεκάνη με την μαγιά, ανακατεύετε και ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνετε


-Ζυμώνετε μέχρι να γίνει μία ζύμη ομοιόμορφη


-Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί


-Χωρίζετε τη ζύμη σε κομμάτια τα οποία τα πλάθετε σε τσουρέκια


-Τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα


-Σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσουν


-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C


-Αλείφετε με αυγό και πασπαλίζετε με αμύγδαλα


-Ψήνετε για περίπου μία ώρα

ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ


ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ


Για το προζύμι

340 γρ. νερό
340 γρ. αλεύρι
20 γρ. μαγιά
λίγη ζάχαρη
για τη ζύμη:
670 γρ. αλεύρι
100 γρ. ζάχαρη
180 γρ. βούτυρο
Ό κουτ. γλυκού αλάτι
4 αυγά
λίγες σταφίδες

Για τη γέμιση

1 μπολάκι καρύδια
1 μπολάκι σουσάμι άσπρο
1 μπολάκι σουσάμι μαύρο
1-2 κουτ. σούπας κανέλα
λίγη μαστίχα
λίγη ζάχαρη
2 κουταλάκια μαχλέπι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ετοιμάζουμε το προζύμι. Σε μια λεκάνη βάζουμε χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Για να λιώσει η μαγιά πιο γρήγορα, βάζουμε λίγη ζάχαρη. Με το χέρι σιγά-σιγά βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Μόλις αποκτήσει μαλακή και ενιαία ύφη, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει.

Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα τηγάνι, ανάβουμε τα αρώματα από το σουσάμι, δηλαδή ανακατεύουμε το άσπρο σουσάμι με μια ξύλινη κουτάλα, πάνω στη φωτιά. Η διαδικασία αυτή κρατά 5 λεπτά και τα σουσάμια χοροπηδάνε στη διάρκειά της. Μετά το πεντάλεπτο αλέθουμε τα σουσάμια στο multi. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το μαύρο σουσάμι.


Έπειτα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αλεσμένα σουσάμια, λίγη ζάχαρη, 2 κουταλάκια μαχλέπι και 1-2 κουταλιές της σούπας κανέλα, καρύδια, μαστίχα και τα ανακατεύουμε. Η γέμιση είναι έτοιμη.


Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο το προζύμι φτιάχνουμε τη ζύμη. Ανακατεύουμε το προζύμι με τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε είτε στο μίξερ είτε με το χέρι. Το βούτυρο, το βάζουμε στο τέλος, επειδή παίρνει καλύτερο άρωμα το ζυμάρι. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.



Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 κομμάτια, για να πλάσουμε παραλλαγές.




Για το ποντιακό τσουρέκι

Ανοίγουμε τη ζύμη με ένα χοντρό πλάστη, βάζουμε σε μια πλευρά της τη γέμιση και τυλίγουμε τη ζύμη. Για να κλείσει, την κολλάμε με αυγό ή με λίγο νερό. Άμα κολλήσει, τη στρίβουμε σαν σαλιγκάρι, το οποίο περνάμε με αυγό, για να ροδοκοκκινίσει, το πασπαλίζουμε με καρύδια και ζάχαρη και το ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου στους 180?C.



Για το κλασικό τσουρέκι

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μπαλάκια. Πλάθουμε με τα χέρια μας τρία μεγάλα κορδόνια και φτιάχνουμε πλεξούδα. Την αλείφουμε με αυγό και την ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180?C.



Για το σταφιδάτο τσουρέκι

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Ζυμώνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης με λίγες σταφίδες και επιπλέον ζάχαρη. Έπειτα, ανοίγουμε με τον πλάστη το μικρό κομμάτι ζύμης και τυλίγουμε το μεγάλο. Το κλείνουμε με αυγό, το αλείφουμε με αυγό και το ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180?C.

ΜΠΑΚΛΑΒΑΔΑΚΙΑ


ΜΠΑΚΛΑΒΑΔΑΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο φύλλο κρούστας
2 πλάκες κουβερτούρα
250 γραμ. βούτυρο
1 πακέτο μαργαρίνη
2,5 μεγάλα ποτήρια ζάχαρη
2 μεγάλα ποτήρια νερό
λίγο λεμόνι
1 μπολ τριμμένα καρύδια



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά ετοιμάζουμε τη γέμιση, τρίβουμε τη μια από τις πλάκες κουβερτούρας και την ανακατεύουμε με τα καρύδια.

Στη συνέχεια, λιώνουμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι. Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα κρούστας, τα αλείφουμε με το βούτυρο και τα διπλώνουμε φτιάχνοντας μια μακρόστενη λωρίδα. Βουτυρώνουμε ξανά και βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση στην κάτω άκρη της. Τυλίγουμε, σε τριγωνικό σχήμα.


Τοποθετούμε τα τριγωνάκια σε βουτυρωμένο ταψί τα αλείφουμε με βούτυρο και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου, στους 180 βαθμούς Κελσίου.


Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τη ζάχαρη στο νερό και βάζουμε λίγο λεμόνι. Το σιρόπι είναι έτοιμο μόλις δέσει και δεν τρέχει στο κουτάλι μας.


Περιχύνουμε τα μπακλαβαδάκια με το σιρόπι και τα αφήνουμε να τραβήξουν, για ½ ώρα.


Σε μπεν μαρί, λιώνουμε και τη δεύτερη κουβερτούρα. Σερβίρουμε τα μπακλαβαδάκια και όσα θέλουμε τα περιχύνουμε με σοκολάτα και άλλα τόσα τα βουτάμε στη σοκολάτα.

Καρυδόπιτα

Συστατικά

* 20 κ.σ. καρύδι

* 20 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
* 20 κ.σ. ζάχαρη
* 13 αβγά
* 1 φλ. καφέ κονιάκ ή ούζο
* 2 κ.γ. baking powder
* 1/2 κ.γ. κανέλα
* 1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο


Για το σιρόπι

* 3 ποτήρια του νερού ζάχαρη

* 3 ποτήρια του νερού νερό
* μισό λεμόνι στυμμένο

Οδηγίες


# Παίρνουμε τα αβγά και σε 2 μπολ βάζουμε στο ένα τα ασπράδια, και στο άλλο τους κρόκους και την ζάχαρη. Τα χτυπάμε και τα δυο ξεχωριστά και μετά παίρνουμε το μπολ με τα ασπράδια και το ρίχνουμε στο άλλο μπολ, χτυπώντας τα παλι.


2. Μετα ρίχνουμε το ποτό μέσα και τα χτυπάμε. Μετά πρέπει να ρίξουμε τα καρύδια με το σιμιγδάλι και τα μπαχαρικά (κανέλα και γαρίφαλο) αφού πρώτα τα έχουμε ανακατέψει μεταξύ τους.

3. Μέσα και αυτά, ρίχνουμε και το baking powder και ανακατεύουμε
4. Βάζω τον φούρνο στους 200 βαθμούς και τα πετώ μέσα
5. Φτιάχνω το σιρόπι και το αφήνω να κρυώσει ώστε να το ρίξω κρύο στη ζεστή καρυδόπιτα εκτός και αν θες να αφήσεις την καρυδόπιτα να κρυώσει και ρίξεις ζεστό το σιρόπι. Το κόλπο είναι το ένα να είναι κρύο και το άλλο ζεστό


Σιρόπι

Βάζουμε τα υλικά, 3 ποτήρια νερό + ζάχαρη + λεμόνι και τα βάζουμε να βράσουν για λίγο, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη

Χαλβάς Πολίτικος


1 φλυτζάνι λάδι
2 φλυτζάνια σιμιγδάλι
2 φλυτζάνια ζάχαρη
5 φλυτζάνια νερό
1 φλυτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
1 ξυλάκι κανέλλα
3 γαρύφαλλα
φλούδα λεμονιού


-Βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα και την φλούδα λεμονιού να βράσει

-Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το λάδι να κάψει


-Προσθέτετε το σιμιγδάλι στην κατσαρόλα με το λάδι, ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην καεί αλλά να κοκκινήσει ελαφρά


-Αφαιρείτε απο την κατσαρόλα με το νερό, τα μυρωδικά


-Μόλις καβουρντιστεί το σιμιγδάλι ρίχνετε με προσοχή το βραστό νερό, λίγο λίγο, στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει


-Προσθέτετε τ αμύγδαλα και σερβίρετε σε φόρμα

Ραβανί


7 αυγά χωριστά κρόκους από ασπράδια
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι
2 φλυτζάνια σιμιγδάλι
2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
1 φλυτζάνι βούτυρο
2 βανίλλιες

3 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη

3 φλυτζάνια νερό



-Χτυπάτε το βούτυρο πολύ καλά

-Βάζετε σε ένα μπωλ τους κρόκους και τη ζάχαρη και χτυπάτε πολύ καλά και τα προσθέτετε στο βούτυρο

-Ανακατεύετε μαζί το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ, τη σόδα, τις βανίλλιες και το σιμιγδάλι

-Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα

-Ρίχνετε τη μαρέγκα και το αλεύρι στο μείγμα των αυγών εναλλάξ

-Βουτυρώνετε ένα ταψί και το πασπαλίζετε με σιμιγδάλι

-Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί

-Ψήνετε σε μέτριο φούρνο

-Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει

-Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε την υπόλοιπη ζάχαρη με το νερό και το αφήνετε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι

-Όταν το ραβανί μισοκρυώσει ρίχνετε από πάνω πολύ ζεστό το σιρόπι προσεχτικά

Mocca trifle




.•´¯`♥_¸.•´¯`♥_ ¸♥ .•´¯`♥_¸.•´¯`♥_ ¸♥
Το τραιφλ είναι για μενα η πιο κοινη λύση για ενα γρηγορο επιδορπιο.
Επιπλεον είναι και ενας ευκολος τροπος για να καταναλώνω περισσευματα απο κεικ,μπισκοτα,τσουρεκια,φρ� �υτακια,κρεμες...
Αυτο εδώ το εκανα μια Κυριακη που δεν ειχα ούτε χρονο,ούτε υλικα για να φτιαξω κατι για μετα το φαγητο
.•´¯`♥_¸.•´¯`♥_ ¸♥ .•´¯`♥_¸.•´¯`♥_ ¸♥
8-10 μπισκοτα dijestive
25 γρ. βούτυρο λιωμενο

Για την κρεμα:
2+1/2 κούπες φρέσκο γάλα
2+1/2 κ.σούπας ανθος αραβοσιτου βανίλια
4 κ.σούπας γεματες ζάχαρη
50 γρ.βούτυρο
1 φακελακι σκονη καφε

Γαρνίρισμα:
λίγη σαντιγύ ή 1 φακελακι κρεμα στιγμης βανίλια χτυπημενη με γαλα
καραμελα γαλακτος ή σιροπια ή γλυκο βύσσινο
αμυγδαλακι καβουρντισμενο
σκονη καφε ή κανελα

Τριβουμε στο μούλτι τα μπισκοτα και τα ανακατευουμε με το λιωμενο βουτυρο.
Τα μοιραζουμε σε 4 ποτηρια για freddo
Ετοιμάζουμε την κρέμα βαζοντας όλα τα υλικα στη φωτια να δέσουν,κτος απο το βούτυρο,που το ριχνουμε στο τελος.
Μοιραζουμε την κρεμα στα ποτηρια.
Αν θέλουμε προσθετουμε απο πανω καραμελα γαλακτος ή βύσσινα κομποστα.
Παγωνουμε στο ψυγειο.
Γαρνιουμε με σαντιγυ ή κρεμα βανιλια,περιχυνουμε με σιροπι,πασπαλιζουμε με σκονη καφε ή κανελα.

Ειναι ιδιαιτερα ελαφρυ στη γευση και τρωγεται απο μικρους και μεγαλους Smile

Mπακλαβάς


1 κουτί φύλλο
6 φλυτζάνια καρυδόψυχα
1/2 φλυτζάνι βούτυρο
λίγη κανέλα
3 φλυτζάνια ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό
φλούδα λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλλα


-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 C

-Σε ένα μπωλ βάζετε τα καρύδια και πασπαλίζετε με λίγη κανέλλα

-Βουτυρώνετε το ταψί και στρώνετε 4-5 φύλλα, ραντίζοντας κάθε φύλλο με βούτυρο

-Βάζετε μία στρώση με την μισή γέμιση από τα καρύδια

-Από πάνω βάζετε 2 φύλλα, ραντίζοντας κάθε φύλλο με βούτυρο

-Βάζετε τα υπόλοιπα καρύδια

-Τελειώνετε με τα υπόποιπα φύλλα, ραντίζοντας κάθε φύλλο με βούτυρο

-Το τελευταίο φύλλο εκτός από το βούτυρο το ραντίζετε και με νερό

-Χαράζετε τα κομμάτια μπακλαβαδωτά και μπίγετε σε κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλλο

-Ψήνετε για 1 ½ ώρα περίπου

-Αφήνετε να κρυώσει, σκεπάζετε και το αφήνετε 24 ώρες

-Φτιάχνετε το σιρόπι

-Βάζετε το νερό να βράσει με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά

-Αφήνετε να βράσει για 5-10 λεπτά

-Βγάζετε τα μυρωδικά και περιχύνετε το μπακλαβά

Τράιφλ (trifle) με κρέμα, σοκολάτα και μπισκότα σοκολάτας


Click here to view the original image of 638x380px.

Yλικά

1 λίτρο γάλα φρέσκο
2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 βανίλια
3 πακέτα μπισκότα σοκολάτας
λίγες σταγόνες σοκολάτας

Για τη sauce σοκολάτας

2 πλάκες σοκολάτας (125 γρ./τεμ.)
1 ποτήρι γάλα εβαπορέ

Για το γαρνίρισμα
λίγα σοκολατένια χρωματιστά κουφετάκια
λίγη σαντιγί

Eκτέλεση

Βράζουμε για λίγο το γάλα με τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Κατόπιν, διαλύουμε το κορν φλάουρ σε ένα ποτηράκι νερό και το ρίχνουμε στο βρασμένο γάλα, ανακατεύοντάς το μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα. Στη συνέχεια, αρωματίζουμε με τη βανίλια, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Ετοιμάζουμε τη sauce σοκολάτας: Σπάμε τις πλάκες σοκολάτας σε κομματάκια και τη λιώνουμε με το γάλα εβαπορέ σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινο κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και βελούδινη sauce. Στρώνουμε στη βάση ενός γυάλινου μπολ το 1/3 της κρέμας και από πάνω ρίχνουμε θρυμματισμένο το ένα πακέτο μπισκότα σοκολάτας. Από πάνω, περιχύνουμε με λίγη από τη sauce σοκολάτας, λίγες σταγόνες σοκολάτας και συνεχίζουμε να δημιουργούμε στρώσεις κατά τον ίδιο τρόπο ώσπου να τελειώσουν τα υλικά μας. Βάζουμε το trifle στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον (ιδανικά, για ένα ολόκληρο βράδυ) και προαιρετικά το γαρνίρουμε με σαντιγί και χρωματιστά κουφετάκια.

«Φρυγανιά με κρέμα»



Yλικά (για 8 άτομα)

24 φρυγανιές
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
λίγο κονιάκ
1 πρέζα κανέλα
½ λεμόνι (τον χυμό)


ΓIA THN KPEMA
1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
2 ½ κουτ. σούπας κορν φλάουρ
1 φλιτζάνι ζάχαρη

EKTEΛEΣH
Bράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τον χυμό του λεμονιού. Επειτα από 10 λεπτά βγάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά, ρίχνουμε την κανέλα και το αφήνουμε να χλιαρώσει. Aπλώνουμε σε ένα ταψάκι δύο στρώσεις φρυγανιές και τις ραντίζουμε με το σιρόπι. Bράζουμε το γάλα και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό, το προσθέτουμε στο γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να δέσει η κρέμα. Στρώνουμε την κρέμα πάνω στις φρυγανιές. Aφήνουμε το γλυκό εκτός ψυγείου για 1 ώρα περίπου. Στη συνέχεια, το παγώνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο. Σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια πασπαλίζοντας με μπόλικη κανέλα.

Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα με κακάο και καρύδι




Υλικά:

* 2 και 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 2 και 1/3 φλ. τσαγ. ζάχαρη
* 3/4 φλ. τσαγ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
* 2/3 φλ. τσαγ. κακάο
* 1/4 κ.γλ. αλάτι
* 1/2 κ.γλ. κανέλα
* 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
* 1 πρέζα γαρύφαλλο
* 1 βανίλια
* 1 και 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκάλι
* 1 κ.σ. σόδα μαγειρικής
* 1/3 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
* 2 κ.σ. ξίδι
* ξύσμα 2 πορτοκαλιών
* Για το γλάσο πορτοκαλιού:
* ξύσμα 2 πορτοκαλιών
* 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
* χυμό από 1/2 πορτοκάλι
* όση σηκώσει ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Για το γλάσο πορτοκαλιού: Βάζουμε σε μπολ το ξύσμα με την κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να πάρει υγρή μορφή. Ρίχνουμε μέσα στο ξύσμα τον χυμό και λίγη λίγη την άχνη ανακατεύοντας έως ότου το φέρουμε στην πυκνότητα, αραιό ή παχύρευστο, που επιθυμούμε. Περιχύνουμε το γλυκό.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια. Προσθέτουμε την ζάχαρη και το καρύδι αλεσμένο. Κάνουμε λακκούβα με το κουτάλι στη μέση. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το σπορέλαιο, το ξίδι και το ξύσμα, τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά. Διαλύουμε τη σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκάλι ( πάνω από το μπολ με τα υλικά, γιατί φουσκώνει και χύνεται). Τα προσθέτουμε στο μείγμα.


Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά το μείγμα από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να ομογενοποιηθεί και να θυμίζει το μείγμα του κέικ. Λαδώνουμε ταψάκι 28 εκ. και στρώνουμε μέσα, απαραιτήτως, λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα. Το μείγμα θα φουσκώσει αρκετά και η επιφάνειά του θα κάνει κρούστα.


Πριν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο: μπήγουμε μαχαιράκι στο κέντρο για να σιγουρευτούμε ότι είναι καλά ψημένο. Το αφήνουμε να σταθεί στο ταψί, να γίνει χλιαρό και έπειτα το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με άχνη ή περιχύνουμε το γλάσο πορτοκαλιού. Το δεύτερο του δίνει ωραίο χρώμα.

ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΖΕΛΕ ΡΟΔΑΚΙΝΟ




Γλυκό με ζελέ ροδάκινο
ΥΛΙΚΑ
* 350 ml κρέμα γάλακτος, ελαφρά χτυπημένη
* 250 γραμ. σοκολάτα, κουβερτούρα
* 100 γραμ. μαργαρίνη
* 12 γραμ. ζελατίνη, σε σκόνη
* 3 κουταλιές λικέρ, καλούα
* 4 αβγά, χωρισμένα
* 3 κουταλιές ζάχαρη, άχνη
* μπισκότα της αρεσκείας μας

Για το ζελέ:

* 1 συσκευασία ζελατίνη
* 3 ροδάκινα, πολτοποιημένα
* 3 κουταλιές ζάχαρη


ΕΚΤΕΛΕΣΗΓια να φτιάξουμε το ζελέ, διαλύουμε σε ένα μπολ τη ζελατίνη, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας της και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε, αφήνουμε για 2-3 λεπτά να γίνει χλιαρή, προσθέτουμε τον πουρέ από τα ροδάκινα και ανακατεύουμε για να ενωθούν. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 2 ώρες. Εν' τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη βάση. Λιώνουμε τη μαργαρίνη με τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί. Σε ένα κατσαρολάκι αδειάζουμε τη ζελατίνη, προσθέτουμε το λικέρ και αφήνουμε για λίγο να μουλιάσει. Στη συνέχεια, βάζουμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη, προσέχοντας όμως να μη βράσει. Ρίχνουμε το μείγμα με τη ζελατίνη στη λιωμένη σοκολάτα και τα ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε, έως ότου ενωθούν. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα προσθέτοντας τη ζάχαρη σιγά σιγά, μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Σπάμε τα μπισκότα σε κομματάκια, τα προσθέτουμε στο μους και ανακατεύουμε για να πάνε παντού. Βγάζουμε από το ψυγείο τη φόρμα με το ζελέ ροδάκινου και προσθέτουμε το μείγμα με το μους και τα μπισκότα, απλώνοντάς το ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 3-4 ώρες, ώστε να παγώσει καλά το γλυκό. Ξεφορμάρουμε, βουτώντας τη φόρμα σε ζεστό νερό και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να γαρνίρουμε το γλυκό με ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.

ΔΡΟΣΕΡΡΟ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΖΕΛΕ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ




Δροσερό γλυκό με ζελέ και γιαούρτι
ΥΛΙΚΑ
2 κουτιά ζελέ
2 γιαούρτια light
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια χυμό
φρούτα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε 2 ποτήρια βραστό νερό, ρίχνουμε το ζελέ σε σκόνη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά. Προσθέτουμε άλλα 2 ποτήρια χυμό και ανακατεύουμε πάλι. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι ν’ αρχίσει να πήξει. Χτυπάμε το ζελέ στο μίξερ μαζί με τα γιαούρτια μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα. Παίρνουμε μια φόρμα για κέηκ και βρέχουμε το εσωτερικό της ελαφρά με κρύο νερό. Κόβουμε φρούτα της αρεσκείας μας και τα τοποθετούμε στη βάση της φόρμας. Προσθέτουμε το μίγμα, μέσα στο οποίο μπορούμε να έχουμε βάλει ψιλοκομμένα φρούτα και αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι γεύση ζελέ θέλουμε, αλλά καλά θα ήταν ο χυμός να είναι ίδια γεύση με το ζελέ. Αλλιώς ο χυμός πορτοκάλι είναι μια σίγουρη λύση. Τα φρούτα για να μην μαυρίσουνε, τα βρέχουμε με χυμό λεμονιού.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ TIRAMISU



Αρχοντική Tiramisu
ΥΛΙΚΑ
* 1 πακέτο σαβαγιάρ ιταλικά
* 300 γρ. κρέμα γάλακτος
* 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
* 1 κεσεδάκι τυρί philadelphia
* 1 βανίλια
* 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
* 2 κ.σ. νες καφέ
* 1 κ.σ. κονιάκ
* κακάο κοσκινισμένο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε την κρέμα με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το philadelphia. Τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα του μίξερ για να αφρατέψει η κρέμα μας!Βουτάμε τα σαβαγιάρ -ίσα ίσα να βραχούν- στο μίγμα από νες ,χλιαρό νερό και κονιάκ που έχουμε φτιάξει. Βάζουμε μία στρώση σαβαγιάρ και μία στρώση κρέμα εναλλάξ μέχρι να τελειώσει η κρέμα και τα μπισκότα. Πασπαλίζουμε με κακάο και τη βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί για μία ωρίτσα!

Tip: Καλύτερα χρησιμοποιήστε πυρεξ για να στρώσετε το γλυκό. Μπορείτε όμως να βάλετε και κάποιο ταψάκι, κατα προτίμηση τετράγωνο για να τοποθετήσετε ομοιόμορφα τα σαβαγιάρ.

ΣΟΚΟΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ



Προετοιμασία:15 λεπτά - Ψήσιμο 20 λεπτά -
Υλικά για 35 περίπου κουκις -
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις -
120 γρ. κακάο άγλυκο καλής ποιότητας -
1 ½ κ.γλ μπέικιν πάουντερ -
120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ( 52% κακάο) -
120 γρ. σοκολάτα γάλακτος κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια ή σταγόνες σοκολάτας γάλακτος -
120 γρ βούτυρο -
300 γρ. ζάχαρη -
3 αυγά -
150 γρ. φυστικοβούτυρο -
50 γρ. ζάχαρη άχνη



Διαδικασία



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη μαύρη σοκολάτα με το βούτυρο. Αφήνουμε λίγο το μίγμα να κρυώσει πριν προσθέσουμε τη ζάχαρη και τα αυγά, τα οποία έχουμε χτυπήσει και έχουν αφρατέψει. Προσθέτουμε ακόμη το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν και το κακάο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και τελευταίο υλικό που προσθέτουμε είναι η σοκολάτα γάλακτος που είναι κομμένη σε κομμάτια.



Με ένα κουταλάκι παίρνουμε από το μίγμα και μεταφέρουμε σε λαμαρίνα φούρνου. Σχηματίζουμε μπαλίτσα με τη ζύμη την οποία πατάμε ελαφρώς με ρη παλάμη μας. Προσέχουμε να αφήσουμε ένα διάστημα 5 εκ. ανάμεσα στις μπαλίτσες ζύμης. Ψήνουμε για 15 με 20 λεπτα. Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε τα κουκις να κρυώσουν σε μια σχαρίτσα.




Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το φυστικοβούτυρο με τη ζάχαρη άχνη. ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε πάνω σε ένα μπισκότο λίγο από το μίγμα του φυστικοβούτυρου και κλείνουμε με ένα δεύτερο μπισκότο. Σερβίρουμε.



Μπορούμε αν θέλουμε να αποκτήσουμε μια γέμιση πιο αφράτη να προσθέσουμε στα υλικά της γέμισης 2 κ.σ μασκαρπόνε ή γιαούρτι.

Προφιτερόλ





Περιγραφή συνταγής Τι καλύτερο από ένα αγαπημένο σπιτικό προφιτερόλ ειδικά όταν αυτό φτιάχνεται πανεύκολα; Δροσερό και κυρίως για όλα τα γούστα και όλες τις εποχές! Ημερομηνία καταχώρησης συνταγής : Τρίτη, 02 Αύγουστος 2011
Συστατικά συνταγής

10 έτοιμα σουδάκια από ζαχαροπλαστείο της αρεσκείας σας (χωρίς την καραμέλα από πάνω)
3/4 φλ. γάλα
2 κ.σ. κορν φλάουρ
1/4 φλ. ζάχαρη
2 κρόκους αβγών
200 γρ. κουβερτούρα τριμένη
350 γρ. σαντιγύ
3 κ.σ. κονιάκ

Οδηγίες συνταγής

Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με τη ζάχαρη και τους κρόκους των αβγών. Προσθέτουμε το γάλα που στο μεταξύ έχουμε βράσει και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Ανακατεύουμε συνεχώς.

Ρίχνουμε την τριμένη κουβερτούρα σε κομματάκια και την αφήνουμε να λιώσει μέχρι το μείγμα μας να γίνει ομοιογενές.

Αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει και ρίχνουμε το κονιάκ προσθέτοντας και την μισή κρέμα από το σαντιγύ. Ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα σουδάκια όπως μας αρέσει καλύτερα και τα περιχύνουμε με τη σοκολάτα.

Διακοσμούμε με τη σαντιγύ και με λίγη ακόμη τριμμένη κουβερτούλα (εφόσον έχουμε κρατήσει).
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα πριν το σερβίρισμα.


cooking

Τούρτα προφιτερόλ με ΠΤΙ ΜΠΕΡ



Υλικά
3 πακέτα ΠΤΙ ΜΠΕΡ
1 κουτί κάστερ πάουντερ
1 σοκολάτα κουβερτούρα 125 gr.
4 κ.σ. κακάο σκόνη
2 κούπες ζάχαρη
2 κουτιά γάλα εβαπορέ
3 1/4 κούπας νερό

1 κούπα γάλα χλιαρό για το βρέξιμο των μπισκότων


για το γαρνίρισμα

2 κούπες σαντιγί χτυπημένη με 1/2 κούπας άχνη
(αν θέλουμε τη σαντιγί μας πιο γλυκιά,προσθέτουμε επιπλέον άχνη ζάχαρη)
τριμμένη κουβερτούρα


Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα πάνω στη φωτιά το 1 1/2 κουτί από
το εβαπορέ,το νερό,τη σοκολάτα,τη ζάχαρη και το κακάο.
Αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί καλά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.


Ετοιμάζουμε το γάλα με το οποίο θα βρέξουμε τα ΠΤΙ ΜΠΕΡ.
Το βάζουμε σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί ελαφρά.
Ανακατεύουμε σε μπολ το υπόλοιπο γάλα εβαπορέ με το
κάστερ πάουντερ.


Το μείγμα πρέπει να είναι λείο.
Αδειάζουμε μέσα στο ζεστό μείγμα της κατσαρόλας και ανακατεύουμε
καλά μέχρι να πήξει η κρέμα..


Κατεβάζουμε από τη φωτιά και κολλάμε στην επιφάνεια της
κρέμας διάφανη μεμβράνη για να μη δημιουργήσει κρούστα.
Βρέχουμε ένα ένα τα μπισκότα μέσα στο χλιαρό γάλα και τα
στρώνουμε στον πάτο ενός ταψιού με διαστάσεις 25x30 εκ.

Απλώνουμε πάνω στα μπισκότα το 1/3 της κρέμας.Επαναλαμβάνουμε
τη διαδικασία άλλες 2 φορές και τελειώνουμε με την κρέμα.
Στο τέλος θα έχουμε 3 στρώσεις μπισκότα και 3 στρώσεις κρέμα.


Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και το στολίζουμε με σαντιγί.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη κουβερτούρα.


Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά.
'
Σερβίρουμε σε κομμάτια.
Απολαύστε το!

Γλυκά

Γλυκά

1---Γλυκό περγαμόντο







Περιγραφή συνταγής Γλυκό περγαμόντο Ημερομηνία καταχώρησης συνταγής : Τετάρτη, 28 Σεπτέμβριος 2011
Συστατικά συνταγής

2 κιλά περγαμόντο (περίπου 10-14 κομμάτια)
2 κιλά ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
250 γρ. γλυκόζη
1 κ.γ. ξυνό

Οδηγίες συνταγής

Παίρνετε τα περγαμόντα και αφού τα πλύνετε καλά τα τρίβετε στον τρίφτη από τη χοντρή μεριά.


Αφαιρείτε το πάνω και το κάτω μέρος και χαράζεται κυκλικά στο στρογγυλό για να αφαιρεθεί πιο εύκολα η φλούδα όπως όταν καθαρίζουμε ένα πορτοκάλι.


Χωρίζετε σε 4-6 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος) το καθένα και κόβετε σε λωρίδες. Κάνετε καρουλάκια. Στερεώνετε με οδοντογλυφίδα. Βράζετε και ρίχνετε το νερό. Επαναλαμβάνετε τρεις φορές.


Στη συνέχεια βράζετε τα 6 ποτήρια νερό με τη ζάχαρη για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και τη γλυκόζη (για να γίνει πιο γυαλιστερό).


Ρίχνετε το περγαμόντο και προσθέτετε το ξυνό (το βάζουμε πάντα τελευταίο).
Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 30 λεπτά. Ξαφρίζουμε με μια κουτάλα. Αφαιρούμε τους αφρούς όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για να μην ζαχαρώνει εύκολα.


Μόλις δέσει το γλυκό (κι αυτό το καταλαβαίνουμε όταν το σιρόπι στάζει σταγόνα σταγόνα από το κουτάλι μας) το αδειάζουμε σε ένα ταψί και το αφήνουμε για μία ημέρα.
Την επομένη το μαζεύουμε σε βάζα.

Γλυκό σταφύλι






Συστατικά συνταγής

3 ΚΙΛΑ ΣΤΑΦΥΛΙ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ

3 ΚΙΛΑ ΖΑΧΑΡΗ

250 ΓΡ.ΓΛΥΚΟΖΗ

1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΞΥΝΟ
Οδηγίες συνταγής

ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ.ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΡΙΧΝΕΤΕ ΤΗ ΓΛΥΚΟΖΗ ΤΑ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΒΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΕΣΙΜΟ ΡΙΧΝΕΤΕ ΤΟ ΞΥΝΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ.

Κοτόπιτα


1 κότα
5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 αυγά
1 φλυτζάνι τυρί τριμμένο
3/4 φλυτζανιού βούτυρο
1 κουτί φύλλο
μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι


-Κόβετε την κότα σε κομμάτια


-Βάζετε τα κομμάτια μέσα σε μία κατσαρόλα να βράσουν


-Προσθέτετε τα κρεμμύδια


-Αλατοπιπερώνετε


-Όταν βράσει βγάζετε την κότα και αφήνετε το ζουμί με τα κρεμμύδια το να βράσει και να πυκνώσει ανακατεύοντας


-Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά


-Ξεψαχνίζετε την κότα και αφαιρείτε την πέτσα


-Ψιλοκόβετε σε κομματάκια


-Τα ρίχνετε πίσω στη κατσαρόλα με τον χυλό


-Προσθέτετε το τυρί, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο


-Αλατοπιπερώνετε


-Ανακατεύετε να γίνουν μία ενιαία μάζα.


-Παίρνετε ένα ταψάκι και το βουτυρώνετε


-Στρώνετε τα μισά φύλλα ραντίζοντας με βούτυρο το καθένα


-Αδειάζετε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού


-Στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα κατά τον ίδιο τρόπο


-Διπλώνετε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς τα μέσα


-Αλοίφετε με βούτυρο


-Κόβετε την πίτα σε κομάτια με ένα κοφτερό μαχαί
ρι

Λουκανικοπιτάκια


1 αυγό
2 1/2 φλυτζανάκια του καφέ σπορέλαιο
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 ποτήρι γάλα
1 κουταλάκι μαγιά
5 φλυτζάνια αλεύρι
1/2 Βιτάμ σε κομματάκια
1/2 κιλό λουκανικάκια φραγκφούρτης
1 αυγό με νερό


-Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί (μέχρι και το βιτάμ) και φτιάχνετε τη ζύμη


-Τη χωρίζετε σε 9 ίσα μέρη


-Ανοίγετε μικρά φύλλα και τα κόβετε σε μικρές λωρίδες


-Βουτυρώνετε το ταψί


-Σε κάθε λωρίδα τυλίγετε από ένα λουκανικάκι


-Κλείνετε καλά


-Τοποθετείτε σε ταψί


-Αλείφετε με αυγό χτυπημένο με λίγο νερό


-Ψήνετε μισή ώρα με τρία τέταρτα σε μέτριο φούρνο

Σπανακοτυρόπιτα


1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο ή φρέσκο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 1/2 φλυτζάνι λάδι
1 ματσάκι άνιθο
αλάτι και πιπέρι
4 αυγά
1/2 κιλό τυρί φέτα
1 φλυτζάνι βούτυρο
1/2 κιλό φύλλο


-Βάζετε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια


-Προσθέτετε το σπανάκι (εάν είναι φρέσκο προσθέτετε και νερό)


-Αφήνετε να βράσει μέχρι να απορροφηθεί τελείως το νερό


-Εν τω μεταξύ θρυμματίζετε τη φέτα με ένα πηρούνι


-Χτυπάτε τ΄αυγά και τα προσθέτετε στη φέτα


-Προσθέτε στο μίγμα το σπανάκι και αλατοπιπερώνετε


-Λιώνετε το βούτυρο


-Βουτυρώνετε το ταψί


-Απλώνετε τα μισά φύλλα αφού πάντα ανάμεσα από το καθένα τα βρέχετε με το βούτυρο


-Φροντίστε να καλύπτετε όλο το ταψί με τα φύλλα

-Ρίχνετε το σπανάκι και το απλώνετε προσεχτικά να μην σχιστεί το φύλλο από κάτω

-Απλώνετε τα υπόλοιπα φύλλα και ανάμεσα το βούτυρο

-Γυρίζετε αυτά που περισεύουν έξω από το ταψί πρός τα μέσα

-Κόβετε πολύ προσεχτικά την πίτα σε κομμάτια και ραντίζετε με νερό

-Ψήνετε μισή ώρα με τρία τέταρτα σε μέτριο φούρνο

Μανιταρόπιτα


1/4 τυρί γκούντα
1/4 κεφαλογραβιέρα
1/4 γραβιέρα Κρήτης
1/4 τυρί kerrigold
2 κονσέρβες μανιτάρια σε τεμάχια
πιπέρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
3 αυγά
1/2 ποτηράκι κρασί λευκό
μαϊντανός (σε σκόνη), άνηθος (σε σκόνη)
φύλλο σφολιάτα
λίγο λάδι
2 κρέμες γάλακτος (μεσαίο μέγεθος)

-Τρίβουμε τα τυριά σε ένα μπολ.


-Ψιλοκόβουμε τα ήδη τεμαχισμένα μανιτάρια σε μικρότερα κομματάκια, τα ξεπλένουμε και τα σουρώνουμε.


-Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και τον άνηθο σε λίγο λάδι.


-Προσθέτουμε και λίγο πιπέρι και στο τέλος σβήνουμε με το κρασί.


-Χτυπάμε καλά τα αυγά.


-Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα τυριά, τα αυγά και τις κρέμες γάλακτος.


-Έπειτα, ρίχνουμε στο μπολ το μείγμα με τα μανιτάρια.


-Αλείφουμε ένα ταψάκι με λίγο βούτυρο και τοποθετούμε το ένα φύλλο σφολιάτα.


-Απο πάνω βάζουμε το μείγμα και έπειτα το δεύτερο φύλλο σφολιάτα.


-Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Τυρόπιτα 4 Τυριά


300 γρ. φέτα θρυμματισμένη
300 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
300 γρ. γραβιέρα τριμμένη
200 γρ. ροκφόρ τριμμένο
6 αυγά
1 φλυτζάνι μαργαρίνη λιωμένη
250 γρ. κρέμα γάλακτος
1 λίτρο γάλα
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
7 φύλλα κρούστας


-Αναμειγνύετε σε ένα μπωλ όλα τα τυριά

-Χτυπάτε σε άλλο μπωλ τα αυγά, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το μπέικιν πάουντερ


-Προσθέτετε στο μείγμα των αυγών τα τυριά και ανακατεύετε


-Βουτυρώνετε ένα ταψί 40 εκ. και απλώνετε 2-3 φύλλα βουτυρωμένα μεταξύ τους


-Με την τρυπητή κουτάλα, ρίχνετε το πρώτο στρώμα γέμισης


-Βάζετε 2 ακόμα αλλειμένα φύλλα και ένα ακόμα στρώμα γέμισης


-Από πάνω βάζετε άλλο 1 φύλλο και ακόμα μία στρώση γέμισης


-Καλύπτετε με το τελευταίο φύλλο και ρίχνετε από πάνω όση γέμιση έχει μείνει


-Τρυπάτε την τυρόπιτα με πηρούνι και την ψήνετε στους 200-210 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου

Κιμαδόπιτα


1 κιλό κιμά
1 1/2 φλυτζάνι λάδι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό
2 κουταλιές πελτέ
1 ξύλο κανέλλα
2 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
3 αυγά
1 φλυτζάνια βούτυρο
αλάτι και πιπέρι
1/2 κιλό φύλλο


-Βάζετε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια


-Προσθέτετε τον κιμά και με πιρούνι τον πιέζετε και ανακατεύετε να μην μείνει μεγάλα κομμάτια


-Αφήνετε να βράσει μέχρι να απορροφηθεί τελείως το νερό


-Aλατοπιπερώνετε


-Προσθέτετε την φρυγανιά, τον μαϊντανό, τον πελτέ και την κανέλλα


-Aλατοπιπερώνετε


-Χτυπάτε τ΄αυγά


-Προσθέτετε το τυρί και τ΄αυγά στην κατσαρόλα


-Βουτυρώνετε το ταψί


-Απλώνετε τα μισά φύλλα αφού πάντα ανάμεσα από το καθένα τα βρέχετε με το βούτυρο


-Φροντίστε να καλύπτετε όλο το ταψί με τα φύλλα


-Ρίχνετε το κρέας και το απλώνετε προσεχτικά να μην σχιστεί το φύλλο από κάτω


-Απλώνετε τα υπόλοιπα φύλλα και ανάμεσα το βούτυρο


-Γυρίζετε αυτά που περισεύουν έξω από το ταψί πρός τα μέσα


-Κόβετε πολύ προσεχτικά την πίτα σε κομμάτια και ραντίζετε με νερό


-Ψήνετε μισή ώρα με τρία τέταρτα σε μέτριο φούρνο

Τυρόπιτα

1 κιλό φέτα
αλάτι και πιπέρι
6 αυγά
1 φλυτζάνι βούτυρο
1/2 κιλό φύλλο


-Θρυμματίζετε τη φέτα με ένα πηρούνι


-Χτυπάτε τ΄αυγά και τα προσθέτετε στη φέτα


-Αλατοπιπερώνετε


-Λιώνετε το βούτυρο


-Βουτυρώνετε το ταψί


-Απλώνετε τα μισά φύλλα αφού πάντα ανάμεσα από το καθένα τα βρέχετε με το βούτυρο


-Φροντίστε να καλύπτετε όλο το ταψί με τα φύλλα


-Ρίχνετε το τυρί και το απλώνετε προσεχτικά να μην σχιστεί το φύλλο από κάτω


-Απλώνετε τα υπόλοιπα φύλλα και ανάμεσα το βούτυρο


-Γυρίζετε αυτά που περισεύουν έξω από το ταψί πρός τα μέσα


-Κόβετε πολύ προσεχτικά την πίτα σε κομμάτια και ραντίζετε με νερό


-Ψήνετε μισή ώρα με τρία τέταρτα σε μέτριο φούρνο

Πρασόπιτα


Πρασόπιτα

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο κουρού

4 πράσα


4 κρεμμύδια ξερά μεγάλα


300 γρ. φέτα


1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο


1 ματσάκι άνηθο


3 κ.σ. ρύζι


αλάτι - πιπέρι


Εκτέλεση:

Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα πολτοποιούμε. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα, το ελαιόλαδο, τον άνηθο και το πιπέρι και τα αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια θρυμματίζουμε την φέτα και την ρίχνουμε μέσα στο μίγμα όσο είναι ζεστό. Προσθέτουμε το ρύζι και αλάτι όσο και αν χρειάζεται ( εξαρτάται από το πόσο αλμυρή είναι η φέτα).

Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε το ένα φύλλο. Ρίχνουμε την γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Χαράζουμε την πίτα ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και λίγο νεράκι και ψήνουμε στους 180 για 30-40 λεπτά.

Πίτες

Κοτόσουπα


1 κότα
αλάτι, πιπέρι
1 φλυτζάνι ρύζι ή 1 φλυτζάνι αστράκι
2 αυγά
1 λεμόνι


-Βάζετε την κότα μέσα σε μία κατσαρόλα και τη σκεπάζετε με νερό να βράσει

-Αλατοπιπερώνετε


-Μόλις βράσει ρίχνετε το ρύζι ή το μακαρονάκι


-Μόλις ετοιμαστεί κλείνετε την φωτιά


-Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα


-Χτυπάτε τους κρόκους χωριστά


-Στίβετε το λεμόνι


-Προσθέτετε τους κρόκους στην μαρέγκα και χτυπάτε


-Προσθέτετε λίγο λίγο τον χυμό λεμονιού


-Προσθέτετε λίγο λίγο ζουμί από την κότα χτυπώντας γρήγορα και συνεχώς


-Όταν έχετε βάλει αρκετό το ρίχνετε όλο μαζί στην κατσαρόλα


-Κουνάτε ελαφρά την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού

Ντοματόσουπα (με λάδι) kαι 2 

Μαγειρίτσα


5 φρέσκες ντομάτες
1 κλωνάρι σέλινο
1 καρότο κομμένο σε ροδέλλες
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
8 φλυτζάνια τσαγιού νερό
1 φλυτζάνι αστράκι ή ψιλό ζυμαρικό
3/4 φλυτζανιού λάδι
αλάτι και πιπέρι


-Πλένετε τις ντομάτες και τις κόβετε μικρά κομμάτια


-Βάζετε το νερό, τις ντομάτες και τα λαχανικά να βράσουν για 20-30 λεπτά


-Ρίχνετε το φιδέ, ανακατεύετε, προσθέτε το βούτυρο,το αλάτι και το πιπέρι και χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου.


-Σερβίρεται ζεστή

Μαγειρίτσα


1 συκωταριά
έντερα προαιρετικά
1 φλυτζάνι λάδι
2 μαρούλια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
10 κρεμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 φλυτζάνι ρύζι
3 αυγά
2 λεμόνια


-Πλένετε πολύ καλά τη συκωταριά


-Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει


-Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τα τσιγαρίζετε


-Προσθέτετε την συκωταριά με νερό και την βράζετε


-Μόλις βράσει την ψιλοκόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια


-Ρίχνετε τα κομματάκια πίσω στην κατσαρόλα


-Προσθέτετε τα μαρούλια και τον άνιθο


-Αλατοπιπερώνετε


-Προσθέτετε 2 φλυτζάνια νερό


-Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν


-Μόλις βράσουν ρίχνετε το ρύζι


-Μόλις είναι όλα έτοιμα σβήνετε τη φωτιά


Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα


-Χτυπάτε τους κρόκους χωριστά


-Στίβετε τα λεμόνια


-Προσθέτετε τους κρόκους στην μαρέγκα και χτυπάτε


-Προσθέτετε λίγο λίγο τον χυμό λεμονιού


-Προσθέτετε λίγο λίγο ζουμί από την μαγειρίτσα χτυπώντας γρήγορα και συνεχώς


-Όταν έχετε βάλει αρκετό το ρίχνετε όλο μαζί στην κατσαρόλα


-Κουνάτε ελαφρά την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού

Σούπες

Αγγουροντομάτα


2 ντομάτες
1 μεγάλο αγγούρι
1 μέτριο κρεμμύδι
λίγη ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
λάδι


-Πλένετε όλα τα λαχανικά πολύ καλά


-Κόβετε σε μικρά κομμάτια τις ντομάτες και σε ροδέλλες το αγγούρι


-Τα τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπωλ και προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο


-Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε προσεκτικά


-Προσθέτετε το λάδι

Τυροκαυτερή Θρακιώτικη


Τυρί Φέτα
Ελαιόλαδο
Καυτερή πράσινη πιπεριά


-Με ένα πηρούνι θρυμματίζετε την φέτα σε ένα μπώλ


-Ρίχνετε σταδιακά το λάδι, την λιωμένη πιπεριά και δουλεύετε το μείγμα να γίνει ομοιογενές


-Η αναλογία της πιπεριάς με το τυρί είναι ανάλογη με το πόσο καυτερή θέλετε την σαλάτα

Ρώσικη Σαλάτα


3 μεγάλες πατάτες κομμένες σε κυβάκια
5 καρότα κομμένα σε κυβάκια
1 σακούλα μικρή κατεψυγμένο αρακά
3 κουταλιές της σούπας κάπαρη
6 μικρά αγγουράκια τουρσί
μαγιονέζα
αλάτι, πιπέρι


-Βράζετε τις πατάτες τα καρότα και τον αρακά


-Τα βάζετε σε μία σαλατιέρα


-Προσθέτετε την κάπαρη και τα αγγουράκια


-Ανακατεύετε


-Προσθέτετε την μαγιονέζα και ανακατεύετε προσεκτικά να πάει παντού


-Στρώνετε τα υλικά


-Ρίχνετε 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα και τη στρώνετε με ένα μαχαίρι να κάνετε ένα λείο στρώμα ώστε να είναι εμφανίσιμη η σαλάτα


-Γαρνίρετε με μαϊντανό και σερβίρετε

Ταραμοσαλάτα


300 γρ. ταραμάς λευκός
2 μεγάλες φέτες (ψίχα) ψωμιού
2 φλυτζάνια λάδι
λεμόνι όσο θέλετε
1/2 κρεμμύδι προαιρετικό
μαϊντανός


-Μουσκεύετε το ψωμί και το στίβετε πολύ καλά


-Εάν θέλετε μπορείτε να το περάσετε 2 βόλτες από τον πολυκόφτη


-Ανακατεύουμε συνεχώς τον ταραμά και προσθέτουμε λίγο λίγο το ψωμί


-Μόλις αυτά τα δύο ανακατευτούν μεταξύ τους πάρα πολύ καλά, προσθέτουμε το λάδι λίγο λίγο μαζί με το λεμόνι


-Εδώ εάν θέλετε προσθέτετε το κρεμμύδι τριμμένο



-Γαρνίρετε με μαϊντανό και ελιές

Μελιτζανοσαλάτα


1 μεγάλη μελιτζάνα
1/2 φλυτζάνι λάδι
3 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλάκια του γλυκού ξύδι
αλάτι και πιπέρι


-Τρυπήστε την μελιτζάνα με ένα πιρούνι


-Ψήστε την στο φούρνο για 40 λεπτά (200 C)


-Μόλις ψηθεί, ξεφλουδίστε την


-Λιώστε την με ένα πηρούνι


-Προσθέστε σιγά σιγά και εναλλάξ το λάδι με το ξύδι


-Προσθέστε το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι



-Γαρνίρετε με μαϊντανό και ελιές
 ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ